ТІЛЬКИ ОПТ

Телефон

Рекомендації для вибору спортивного взуття

Більшість спеціалізованих магазинів спортивного взуття мають своїх консультантів, які допоможуть вам. Але ви отримаєте перевагу, якщо хоч трохи знатимете про свої ноги і те, що їм потрібно.

Ось кілька порад експерта, яких варто прислухатися перед тим, як купувати нове взуття..

1. Не варто робити взуття універсальним. Взуття для ходьби має бути жорсткішим. Взуття для бігу гнучкіше і має додаткові вставки, щоб пом'якшувати сильні удари. Якщо ви хочете і бігати, і ходити, купіть дві різні пари.

2. Вивчіть свою ногу. Один зі способів дізнатися форму ноги - провести мокрий тест: намочіть ногу, потім наступите на лист грубого паперу і обведіть відбиток. Ну, чи просто подивіться, де найбільше зносилися ваші останні туфлі. Якщо відбиток показує всю підошву вашої ступні, з невеликим вигином всередину або зовсім без нього - або якщо ваше взуття зношене по всьому внутрішньому краю - це означає, що у вас низький підйом ноги або плоскостопість, а ви схильні до клишоногості - ваша нога при ходьбі завертається . Ксолопатість може викликати додаткове зношування на внутрішній стороні каблука і внутрішньої частини носка. Вам бажане взуття з можливістю контролю руху та максимальною підтримкою. Якщо відбиток ноги показує лише частину вашого носка і п'яти з вузьким з'єднанням між ними, або якщо ваше взуття зношується насамперед по зовнішньому краю - у вас високий підйом і схильність недовертати ногу, тобто ваша ступня вивертається назовні. Недовертання викликає знесення зовнішнього краю каблука і миска взуття. Шукайте взуття, що пом'якшує удари та з м'якою прокладкою підошви. У вас нейтральний підйом, якщо ваш відбиток має помітний вигин усередину і ваше взуття зношується рівномірно. Шукайте “стабілізовану" взуття, яке поєднує в собі належні пропорції підтримки та пом'якшення.

3. Частіше виміряйте свою ногу. “Те, що розмір ноги не змінюється у дорослих – це міф”, - каже Стівен Рейкен (Steven Raiken), лікар медицини. “Він змінюється з віком, тому вам варто вимірювати ногу двічі на рік. Крім того, розміри відрізняються у різних брендів, тому дивіться на те, як сидить взуття на вас, а не на її розмір.

4. Купуйте ближче до кінця дня. Ноги набрякають протягом дня; також вони збільшуються, коли ви ходите або бігаєте, тому вам необхідно вибирати взуття за максимальними параметрами.

5. Захопіть свої шкарпетки - ті, в яких плануєте бігати чи ходити. Якщо ви носите ортопедичні устілки, візьміть їх. Взуття має бути по нозі разом з ортопедичною устілкою.

6. Не вважайте, що взуття розноситься. Взуття для ходьби та бігу має бути зручним відразу, каже Рейкен. Трохи походьте або побігайте по магазину, щоб переконатися, що взуття добре показує себе в дії.

7. Використовуйте “правило великого пальця”. Між переднім краєм вашого великого пальця ноги та краєм взуття повинно бути 1.1 – 1.2 см – це приблизно ширина великого пальця. П'ятка повинна входити відносно щільно: під час ходьби вона повинна прослизати. Верхня частина взуття - та, що прикриває ступню зверху - повинна бути зручною і щільно прилеглою і ніде не повинна тиснути. Американська Академія Хірургів-ортопедів пише, що у спортивному взутті, коли ви його одягнете, ви повинні мати достатньо місця, щоб підібгати всі пальці.

8. Навчіться розуміти навороти. Деякі моделі взуття для бігу виглядають як обладнання для космічної місії, а не для пробіжки парком, але частина цих прикрас насправді виконують корисні функції. Прозорі вставки, наповнені гелем, фреоном або повітрям забезпечують додаткове гасіння ударів, як і штучки, що нагадують пружини. Такі функції особливо корисні для тих, хто відчуває біль у п'яті, каже Рейкен. Але для людей, у яких легко підвертається кісточка, вони не дуже підходять, оскільки взуття з посиленим гасінням ударів зазвичай має гірше зчеплення із землею.

9. Не переплачуйте – і не намагайтеся заощадити. Взуття для бігу та ходьби хорошої якості оцінюється чесно – і зазвичай коштує своєї ціни.

10. Замінюйте взуття вчасно. Середню пару взуття для бігу потрібно міняти через 560-640 км використання. Як тільки задня частина каблука спрацьовується, або пара стає незручною, або погано підтримує ногу, пора знову вирушати по магазинах.